office@sameday.ro / 021 - 637.06.60
0730.240.245 / 0731.440.450
SAMEDAY IN PRESA
2.500 de euro, cel mai scump colet transportat prin curier
[4.11.2009]

Celule stem, analize de sange, animale sau componente industriale, acestea sunt printre cele mai scumpe transporturi speciale solicitate companiilor de curierat, servicii pentru care clientii platesc de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro. Pentru ca sunt scumpe, “coletele speciale” nu reprezinta mai mult de 3% din veniturile curierilor.

“Avem un serviciu pentru transporturi speciale, pe cale aeriana, care se poate asigura chiar in cateva ore. Transportam inclusiv celule stem din Romania, catre alte tari, in ambalaje speciale, care sa controleze temperatura. Pentru preluarile din Romania exista personal dedicat”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii TNT Romania, unul dintre primii jucatori de pe piata de profil globala. Potrivit acestora, serviciul pentru transporturi speciale a fost relansat de curand, pentru ca exista cerere din partea clinicilor sau a institutelor de cercetare pentru proiecte medicale speciale. in general, au explicat acestia, pretul pentru un transport de celule stem este sub 500 de euro, in care este inclus si personalul dedicat. “in trecut, TNT a avut o experienta cu doi ursi panda pe care a trebuit sa-i transporte de la o gradina zoologica din China la o gradina zoologica din Madrid. in Romania insa, nu am avut transporturi de asemenea dimensiuni”, au mai spus oficialii TNT Romania.

Tarifele difera foarte mult de la companie la companie, precum si in functie de colet, de perioada in care acesta trebuie transportat si de distanta. “Unul dintre cele mai scumpe transporturi speciale din ultimul timp, pe care l-a avut firma noastra specializata pe astfel de servicii, a fost un transport de sange si a costat 1.000 de euro, pe cale aeriana, din Romania in Germania. Au fost 18 fiole, transportate in cutii standard, care contin gheata carbonica pentru protectie”, au declarat reprezentantii DPD (Pegasus).

Laboratoarele medicale, clienti fideli
In general, clientii sunt reprezentati de laboratoarele medicale din tara, care recolteaza sange si nu il pot analiza in orasul respectiv. Sunt nevoiti sa-l transporte in cateva ore intr-un alt oras sau chiar in strainatate. Mai sunt transportate si documente pentru licitatie sau diverse documente ale avocatilor. “Un transport cu sange ajunge in patru-cinci ore din Alba Iulia la Bucuresti si costa in jur de 300 de euro. insa cel mai scump transport pe care l-am avut in ultimul an a fost de 2.500 de euro, pentru o piesa fabricata in Romania pe care a trebuit sa o livram rapid la o fabrica din Germania”, a declarat Octavian Badescu, vicepresedintele Asociatiei Curierilor si proprietarul Sameday Courier. Acesta a explicat ca, in cazul in care piesa nu ar fi fost livrata la timp, era afectata o intreaga linie de productie.

De altfel, sunt si cazuri in care productia unei fabrici este asigurata, iar companiile de asigurari sunt nevoite sa plateasca livrarea. “Cu cat timpul de livrare este mai scurt, cu atat pretul este mai mare. Daca un client vine cu un colet de 15 kilograme pe care vrea sa-l livreze intr-o tara din Europa, solicitam prima cursa posibila, cu un avion comercial, urmand ca la aeroport, in tara de destinatie, sa ma intalnesc cu firma partenera, care preia coletul si il duce mai departe pe cale rutiera. Preturile variaza intre 2.000 si 3.000 de euro”, a spus Badescu. Criza a fortat o schimbare de strategie si pe aceasta piata. Pentru a-si pastra clientii sau a-si creste portofoliul, companiile de curierat au redus anul acesta preturile, in medie cu 10%, spun reprezentantii din piata.

Reducerea medie de 10% pe care companiile de curierat au aplicat-o pentru clientii fideli, anul acesta, ar putea sa dispara anul viitor, cand, spun unii reprezentanti din sector, pretul benzinei va creste. in ceea ce priveste revenirea pietei de curierat, acestia spun ca anul viitor se va inregistra o stagnare la nivelul din acest an, o crestere urmand sa fie observata abia in 2011. La nivel local, principalele companii de curierat sunt TNT, DHL, FAN Courier, DPD (Pegasus), TCE.