office@sameday.ro / 021 - 637.06.60
0730.240.245 / 0731.440.450
SAMEDAY IN PRESA
Comertul on-line vinde mai bine daca are si curierat cu livrare in aceeasi zi
[10.07.2012]

Multi cumparatori au retineri in a cumpara on-line si pentru faptul ca deseori nu au optiunea primirii imediate a produsului achizitionat asa ca aleg magazinele clasice, in cazul in care nu amana deplasarea la magazin din lipsa de timp. Circa 10-15 % din clientii magazinelor online platesc in plus pentru a primi produsul imediat, iar acele magazine online care le pun la dispozitie aceasta optiune dispun de un avantaj competitiv, sustine Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier.

Cei mai "grabiti" clienti sunt in acest sens cumparatorii de gadgeturi, care sunt nerabdatori sa aiba produsul cat mai repede.

Nu este nici pe departe singura situatie in care curieratul rapid are cerere dar, din pacate, se loveste de piedici irationale, fara legatura cu cererea de pe piata. Un exemplu la indemana este cel al actelor pe care uneori trebuie sa le ridicam de la institutiile statului.

"Sunt nenumarate cazuri in care rezolvarea unei probleme in relatia cu institutiile statului necesita efectuarea fizica a cel putin doua drumuri la respectiva institutie: unul pentru depunere, altul pentru ridicare documente/acte. Vorbim de acte precum permise de conducere, acte de identitate, avize.
Cel putin acest din urma drum poate fi evitat prin preluarea lui (la optiunea si pe costul cetateanului, deci nu al Bugetului) de catre o firma de curierat care poate inchiria un ghiseu in interiorul respective institutii", exemplifica Badescu.

In tara lui "merge si asa" e greu ca institutiile statului sa raspunda promt cererilor, chiar si fara cheltuieli bugetare. Nu ne ramane decat ca pentru ridicarea unui act sa facem mai multe drumuri sau sa ne luam o zi libera de la serviciu.

Cu totul altfel e situatia in Vest, unde se profita din plin de cererea pentru livrare rapida. Din adaptarea la o astfel de cerere castiga atat solicitantii cat si firmele care vand.

Un bun exemplu in acest sens este Amazon, care are un abonament anual: cine plateste 79 de dolari beneficiaza nelimitat de livrari gratuite (in loc de 4 dolari) in regim de livrare in doua zile si de un tarif redus (de 4 dolari) daca opteaza pentru livrari in aceeasi zi. Cine nu are abonament va plati pentru livrari in aceeasi zi 11 dolari per livrare si cost de transport.

Practic, Amazon incurajeaza clientii sa faca peste 10 achizitii anual pentru a avea mereu livrari imediate la pretul unei livrari in doua zile. Livrarea in aceeasi zi e privita de clienti ca un bonus dar, pe de alta parte, Amazon isi fluidizeaza vanzarile.

O alta situatie de pe plan local este cea a nevoilor partidelor politice. Aici este insa o situatie ciudata. "Partidelor politice e bine sa le iei banii inainte pentru ca nu prea platesc dupa", spune fondatorul Sameday Courier. Acesta sustine ca a avut experiente triste cu anumite partide politice pe segmentul de pliante neadresate (care apar in cutiile postale).

Sameday face si livrare de pliante neadresate si adresate iar pe partea de produse adresate, spre deosebire de majoritatea companiilor care practica livrarea in tara in mai multe zile, Sameday livreaza in aceeasi zi.

Afacerea lui Badescu este, macar in acest, sens una de nisa, spre deosebirea de standardizarea industriala a celorlalte companii de curierat. Sameday face si livrari in a doua zi dar concurenta mai mare de pe aceasta piata si scaderea incasarilor per colet ar putea avea ca rezultat concentrarea firmei doar pe segmentul cu livrare in aceeasi zi.

Compania se bazeaza pe subcontractari cu firme care au dube, biciclete, scutere, avion, iar pe dube de obicei isi pune brand, chiar daca nu folosesc duba constant. Pe o piata in care parcurile de masini sunt pline de unitati nefolosite, soferii isi freaca mainile de bucurie cand dau de o comanda noua.

Sameday are circa 20 de angajati si 80 de colaboratori. Perioadele mai pline pentru acestia sunt martie - mai, septembrie - decembrie, cu varf in perioada de dupa 15 decembrie, cand se dau cadourile.

Sameday a avut in primele sase luni o cifra de afaceri de 700.000 de euro cu o rata de profit de circa 10%. Veniturile au crescut fata de prima jumatate a anului trecut cu 20%.